Taoïsme


Het Taoïsme of de Tao is een universeel principe, een Chinese levensfilosofie. Het doel van Taoïsme is het bereiken van de Tao: het in harmonie leven met het oneindige universum, om op die manier vrede te kunnen hebben met alles wat is. Tao is geen ding, maar iets dat alom aanwezig is, en tegelijkertijd veel meer is dan dat. Een begrip dat moeilijk in woorden te vatten is – iets dat je alleen kunt ervaren.

De Tao: een universeel principe

Tao betekent letterlijk ‘de weg’ of ‘het pad’. De Tao is een universeel principe, een altijd aanwezige vernieuwende energie die je in alles terugvindt. In menselijk handelen, en in de wetten van de natuur: in de constante herhaling van de seizoenen en in de zo typerende kenmerken ervan.

Herfst, winter, lente, zomer: een eeuwigdurende cyclus. Ook wij zijn Tao en hebben innerlijke seizoenen. De Tao zegt ‘alles is energie’ ofwel chi. Als jouw chi in balans is, voel je je goed, niet te veel yin en niet te veel yang. Het principe wat je herkent in het bekende yin yang symbool.

Als je de Tao leert kennen en begrijpen kun je daarmee jouw fysieke, emotionele en mentale gezondheid positief beïnvloeden, en je leven en energie doelbewust naar een hoger plan brengen.

Lao Tze

Als we iets over taoïsme willen leren, is ons belangrijkste gegeven een boek, te weten de Tao Te Ching. Het bestaat uit 81 verzen en wijsheden, gemaakt door Laozi, ook wel bekend als Lao Tze, een wijsgeer, die duizenden jaren geleden leefde.

 

Bron: www.loesvanbeest.nl/wat-is-taoisme


De Tao Te King is meer dan 2500 jaar geleden geschreven, waarschijnlijk door de legendarische Chinese wijsgeer Lao Tse. Het is, op de bijbel na, het meest vertaalde boek ter wereld. 

Er bestaat ook een 'de Tao Te King voor ouders' met 81 gedichten over opvoeding geschreven door William Martin. Het leest makkelijk en zet je aan het denken. Ook een mooi cadeau aan (jonge)ouders. 

 

Kinderen hebben nooit zo goed geluisterd naar wat hun ouders vertellen, maar ze doen wel precies na wat hun ouders doen. James Baldwin.

Kinderen zijn geen kruiken die gevuld moeten worden, maar kaarsen die moeten worden aangestoken. Schrijver onbekend.