Dit boek is een samenvatting van allerlei bekende en minder bekende onderzoeken. Een samenvatting van 316 bladzijden, dat dan weer wel. Het is lekker leesbaar geschreven en ik heb veel aantekeningen gemaakt, wat voor mij dan altijd een teken is dat ik het een interessant boek vond.
De drukte de baas
Druk zijn is de makkelijke optie. We laten onze dag bepalen door onze omgeving i.p.v. zelf over een planning na te denken. Het is makkelijker om alleen maar te hoeven reageren. Het is makkelijker om te proberen alles te doen, dan om te kiezen wat wel en wat niet. Er is meer moed voor nodig om minder te doen. Eigenlijk is drukte, als vorm van gemakzucht (acedia) één van de zeven hoofdzonden.
Waar het om gaat is om je te richten op de dingen die ertoe doen, om aanwezig te zijn in het moment, om bewuste aandacht voor de mensen die om je geven. Dat je jezelf bent.
Tien adviezen
Om de druk van de ketel te halen:
- Gebruik het woord 'omdat' in een verzoek.
- Check je mail en je, social media, berichten bewust en weloverwogen. En al helemaal niet net voordat je gaat slapen.
- Schakel de meldfunctie uit, zodat je niet elke keer wordt afgeleid door 'ping' geluiden en/of pop-ups.
- Schrap een vergadering, want te veel vergaderingen kost tijd, geld en dragen niet altijd bij.
- Trek meer tijd voor iets uit.
- Houd de tijd in de gaten, want als je binnen een bepaalde tijd iets af moet hebben ben je productiever.
- Stop de tijd, stel een tijdslimiet en houd je daaraan.
- Begin ruim van tevoren en pauzeer een tijd. Dit kunnen zelfs dagen zijn en pak het dan weer op. Jouw brein heeft dan al voorwerk gedaan.
- Een opgeruimd hoofd door het bijhouden van een notitieboekje waar je alleen gedachten of ideeën in noteert. Lees ze 1x per week door en besluit om er wel of niet iets mee te doen.
- Lach.
Beheersing
Om een blijvende gedragsverandering te bereiken hoeven we niet eerst onze overtuigingen bij te stellen, maar moeten we gewoon ons gedrag veranderen. Het is dus geen gek idee om te beginnen met ons te gedragen alsóf we al op de gewenste manier denken.
Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen drukte. Alleen jij kan zelf de situatie veranderen. Zorg voor de juiste mindset en vervelende momenten kunnen neutraal worden.
Maak keuzes
De antwoorden op de volgende vragen gebruik je als uitgangspunt voor het bepalen van je grenzen:
- Wat wil je echt m.b.t. werk en privéleven? Wees duidelijk en precies.
- Wat wil je opgeven ten gunste van de dingen die het allerbelangrijkst voor je zijn?
Aandachtmanagement
De enige manier om optimaal te presteren is om je aandacht op één ding tegelijk te richten. Last van piekeren? Gun jezelf 2x per dag een piekerkwartier. Multitasken vermindert je denkkracht en je prestaties. Concentreer je op één taak tegelijk. Neem af en toe pauze waardoor je brein kan herstellen. Overweeg om overdag powernaps te nemen (werkt erg goed).
Werk
Denk eens na over de volgende vragen:
- Je kunt meer uit je werk halen door te focussen op wat je het best kunt. Wat onderscheid jou van jouw collega's?
- Wat maakt jou op een unieke manier nuttig voor je bedrijf? Welke vaardigheden, expertise of ervaringen maken jou waardevol?
- Wat kun jij dat niemand anders kan?
- Met welke van je vaardigheden maak jij je momenteel het nuttigst en/of oogst je binnen je bedrijf de meeste bewondering? En in de toekomst?
- Hoe verbeter jij je cv met successen die je beste kwaliteiten tonen?
- Welke specifieke producten of diensten kun je ontwikkelen of leveren?
- Hoe bekwaam ben je in veranderen en vernieuwen in je bedrijf?
Meer tijd krijg of heb je niet. Je zal strategische keuzes moeten maken. Welke strategische ruil moet jij maken?
- Waar moet je mee stoppen om beter te kunnen focussen op je kernstrategie?
- Wat moet je minderen?
- Welk risico loop je of welk verlies moet je accepteren om gefocust te blijven op je strategie?
Tijdmanagement tip: Focus op de belangrijke dingen en pas de minder belangrijke dingen hier om heen.
De volgorde van de werkzaamheden is het belangrijkste. Begin met hetgeen wat het eerst af moet en doe daarna andere klusjes.
Studenten die per maand plannen ontwikkelen de beste studiegewoonten. Zelfs beter dan diegene die per dag plannen of helemaal niet plannen. Ook behaalde ze de hoogste cijfers, hielden hun studie het beste vol en een jaar later nog steeds.
Plan C
Tony zegt: "Creativiteit begint met het besluit creatief te zijn."
Probleem? Bedenk 3 oplossingen. Maak een plan A, een plan B en zelfs een plan C. Experimenteer met alle, kies er 1 en experimenteer verder. Vrijwel altijd is plan C de beste optie.
Carrièrestrategie: Maak van jezelf een merk en handel daarna in woorden en daden. Breng het beste in jezelf tot uiting, dan komt er een andere stroom op gang, meer flow.
Herwaarderen = dat je je interpretatie van een ervaring verandert en hierdoor veranderen jouw emoties mee. Zelf effectiviteit = geloof in jezelf. Vertrouw erop dat je alles op jouw pad aankunt.
Succes
Het probleem is < als 'meer' het doel is > kunnen we ons doel nooit bereiken. 'Meer' kent geen grenzen: Als we meer hebben, zullen we nog grotere offers moeten brengen in ons streven naar nog meer. Dit werkt gewoon niet. Als mensen dingen doen voor een beloning, worden interessante bezigheden minder aantrekkelijk.
Succes is de mate waarin je je leven leidt in overeenstemming met je waarden. Stel jezelf de vragen:
- Wat zou er veranderen als je je innerlijke waarden vooropstelt in je carrière?
- In hoeverre zouden je prioriteiten veranderen?
- Hoe kan je jouw succes opnieuw definiëren als je bedenkt wat jij kunt bijdragen?
Wat zijn jouw kernwaarden? Stel deze voorop in jouw carrière. Kernwaarden kunnen zijn: resultaten leveren, vooruitgang, kennis, veiligheid, energie, afwisseling, plezier, maatschappelijke bijdrage, vrede, verandering, kwaliteit, relaties, integriteit, voldoening, erkenning, competitie, tijd, erbij horen, creativiteit, trots, nieuwsgierigheid, status, verschil maken, vriendschap, rijkdom, je grenzen verleggen, wijsheid, reputatie, snelheid, onafhankelijkheid, etc.
Dierbaren
Friederich Nietzsche: "Wie een waarom heeft waarvoor hij kan leven, kan bijna elke hoe verdragen."
Wat is jouw levensdoel? Ons leven heeft zin en een doel als het gebaseerd is op onze kernwaarden. Dit zijn onze bronnen van energie, creativiteit en veerkracht. Tip: Voel je je eens somber, onzeker of gefrustreerd zonder dat je weet waarom? Maak een wandeling en vraag jezelf af: "Waarom?" Herhaal de vraag tot je begrijpt wat je onderbewustzijn je probeert te vertellen.
Als we ons sterk verbonden voelen bij degenen die belangrijk voor ons zijn, gaat het goed met ons. Als we dat niet doen, gaat het slecht met ons. Helaas kiezen we er vaak voor om onze dierbaren te verwaarlozen, omdat we denken dat zij het wel begrijpen. Druk zijn is een langzaam werkend vergif. Echte vreugde komt voort uit minder. Uit onderzoek blijkt dat jouw 15 dierbaarste mensen zorgen dat jij je gelukkig voelt. Koester deze 15 personen en besprenkel ze met altruïsme. Altruïsme versterkt de gezondheid, geluk en geestelijk welbevinden.
Hoe kunnen we goed nieuws het beste vieren? Volgens Martin Seligman zijn er vier elementaire manieren van reageren op goed nieuws.
- Opbouwend en passief. Voorbeeld: Dat is groot nieuws. Je verdient het. Ze hadden je al veel eerder moeten vragen.
- Opbouwend en actief = het beste. Voorbeeld: Dat is geweldig. Hoe voel je je? Hoe kreeg je het te horen? Hoe reageerde je? Vertel er meer over.
- Afbrekend en passief. Voorbeeld: Gewoon over iets anders beginnen te praten.
- Afbrekend en actief. Voorbeeld: Zo, zo, wat gaat dat wel niet kosten? En hoe moet het dan met je huiswerk?
Tip voor depressieve mensen: Schrijf elke dag 3 dingen op die de afgelopen dag goed gingen of waar je blij mee bent. Noteer een paar details, maar maak het niet te uitgebreid. Na enkele weken voel je je al beter. Bron: Onderzoek door Martin Seligman en team.
Vraag eens aan je kinderen: "Wat waren de drie fijnste dingen vandaag?" i.p.v. "Hoe was je dag?". Je krijgt een boeiender gesprek.
Samenvatting H10 relaties; Waarom we beter af zijn met minder vrienden. Deze lees je hier.
Tijdens een onderzoek ontdekte men dat kinderen die meer tijd ongestructureerd doorbrachten (en minder tijd besteedden aan georganiseerde naschoolse activiteiten) beter zijn in executief functioneren. Wat betekent dat hun denkvermogen beter is en dat ze beter focussen. Dus verveling is nuttig. Het stimuleert het brein.
Soms ga je meer genieten zodra je het eenvoudige besluit neemt, bewust minder te gaan doen. Hoe kun je minder doen om meer te genieten van een ervaring? Hoe kun je je leven verbeteren door meer te focussen op minder hobby's en bezigheden?
Verandering is moeilijk. Begin klein. Wat doe je nu? Hoe wil je dat het is? Waar zit de weerstand en waarom? Los de weerstand op en beweeg richting jouw doel.