Altijd scherp, Jim Loehr & Tony Schwartz

Gepubliceerd op 10 oktober 2024 om 14:12
messen, omdat die scherp horen te zijn

De uitdaging van optimaal presteren is het effectiever managen van je energie (en NIET tijd) bij alles wat nodig is om je doelen te behalen. Dit proces leunt op 4 belangrijke principes, Deze principes vormen het hart van het veranderproces en cruciaal zijn voor het ontwikkelen van het vermogen om een productief, scherp, gefocust leven te leiden. In dit boek vind je ook veel praktijkvoorbeelden. 

De 4 principes op een rijtje:

  1. Full engagement vereist het aanboren van vier verschillende, maar gerelateerde vormen van energie: Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
  2. Aangezien onze energiereserves afnemen bij zowel over- als onderbenutting, moeten we het verbruik van energie afwisselen met het aanvullen van energie.
  3. Om onze reserves op te bouwen moeten we onze grenzen overschrijden en op dezelfde systematische manier trainen als topsporters.
  4. Positieve energierituelen, zeer specifieke gewoontes voor energiebeheer, zijn essentieel voor full engagement en blijvende topprestaties.

 

Voor een blijvende verandering volg je de volgende stappen:

  1. Doel >> Definieer een doel. Stel jezelf de vraag: "Hoe kan ik mijn energie besteden op een manier die strookt met mijn diepgewortelde waarden?". Formuleer je persoonlijke en professionele visie (Wat is het belangrijkste in jouw leven?). Met een duidelijk doel krijg je de energie die nodig is om vol te houden te veranderen.
  2. Waarheid >> Beantwoord de vraag: "Hoe besteed je je energie nu?".  Alle keuzes die we maken hebben invloed op de kwantiteit, kwaliteit, kracht en focus van onze energie. Doe een gratis verkorte test van 12 vragen op: https://energyprofile.perfprog.com/free/ om meer inzicht te krijgen in je prestatiebarrières. 
  3. Actie >> Ontwikkel een persoonlijk plan op basis van positieve energierituelen.

 

Balans

De balans tussen inspanning en herstel is cruciaal voor goede prestaties, zowel individueel als bij organisaties. Je capaciteit vergroten vereist de bereidheid om op de korte termijn ongemak te ervaren. We moeten ons systematisch blootstellen aan belasting boven onze gebruikelijke grens, gevolgd door afdoende rust.

Fysieke energie is de brandstof van het leven

De drie belangrijkste regulerende factoren voor fysieke energie zijn ademhalen, voeding en slaap. Plus houdt ook voldoende rust (pauzes) tussendoor en sport/beweeg op zijn tijd. 

Meer energie door andere routines

Probeer realistisch optimistisch te zijn. De belangrijkste mentale spieren zijn: Mentale voorbereiding, visualisatie, jezelf aanmoedigen, effectief tijdmanagement en creativiteit. Fysieke training stimuleert onze cognitieve vaardigheden. Zorg dat je mentale energie in balans is. Soms betekent dit ook dat je je comfortzone moet verlaten om deze later weer te herstellen. Prikkel je hersenen, zodat je jezelf bescherm tegen leeftijd gerelateerde mentale aftakeling.   

Spirituele energie

Spirituele energie zet ons in alle aspecten van ons leven aan tot actie. Ze is onze grootste bron van passie, doorzettingsvermogen en commitment. Spirituele energie vloeit voort uit diepgewortelde waarden en een doel dat ons eigenbelang overstijgt. Karakter (de moed en overtuiging om te leven op basis van onze diepgewortelde waarden) is de voornaamste spier voor spirituele energie. Belangrijke ondersteunende spieren zijn passie, commitment, integriteit en eerlijkheid. Het verbruiken en aanvullen van spirituele energie zijn nauw met elkaar verweven. Spirituele energie wordt in stand gehouden door het streven naar een hoger doel in evenwicht te brengen met adequate zelfzorg. Spiritueel werk kan tegelijk veeleisend en lonend zijn. Voor het vergroten van je spirituele vermogens moet je uit je comfortzone stappen, net zoals voor het vergroten van je fysieke capaciteiten geldt. De energie van de menselijke geest kan zelfs een ernstig tekort aan fysieke energie compenseren.

Zingeving

Plan van aanpak

Waar groei en ontwikkeling van onder naar boven lopen, van fysiek naar emotioneel naar mentaal en spiritueel, wordt verandering van bovenaf in gang gezet. De grootste bron van zingeving is spirituele energie, de energie die voortvloeit uit een besef van diepgewortelde waarden en een doel dat het eigenbelang overstijgt. Zingeving geeft je een doel. Het leidt tot full engagement door het aanwakkeren van het verlangen om gerichte energie in een bepaalde activiteit te steken. Full engagement is alleen mogelijk als we ergens veel om geven, als we het gevoel hebben dat we zinvol bezig zijn. Zingeving is wat ons mobiliseert, waar we ons prettig bij voelen, wat ons voedt.

De kracht van zingeving meten

Zingeving is een unieke bron van energie en kracht. Zoals we al eerder hebben aangegeven, voedt de focus, sturing, passie en doorzettingsvermogen. Als je wilt weten hoezeer je zelf gedreven wordt door zingeving, beantwoord dan de volgende drie vragen, waarbij je gebruikmaakt van een schaal van 1 t/m 10:

  1. Hoeveel zin in je werk heb je 's ochtends?
  2. Geniet je van je werk (los van wat je ermee verdient)?
  3. In hoeverre handel je op basis van diepgewortelde waarden?

Als je in totaal 27 punten of meer hebt gescoord, geeft dit aan dat je een sterke mate van zingeving ervaart. Heb je minder dan 22 punten, dan leef je in wezen op de automatische piloot,. 

Een positief doel

Zingeving kan op drie manieren een krachtige, duurzame energiebron in ons leven worden: Als de bron ervan gaat van negatief naar positief, van extern naar intern en van het zelf naar anderen. 

Negatieve zingeving is defensief en gebaseerd op een gevoel van tekortkoming. Zulke zingeving ontstaat in reactie op een fysieke of psychologische dreiging. Als we het gevoel krijgen dat onze veiligheid en overleven op het spel staan, kunnen emoties zoals angst, boosheid en zelfs haat een krachtige bron van energie worden. Het probleem is de prijs die je daarvoor moet betalen. Zoals we al eerder hebben gezien, putten negatieve emoties onze energiereserves uit en zetten ze de afgifte van hormonen in gang die op de lange termijn schadelijk zijn voor het lichaam.

Zingeving die ontstaat door een gevoel van tekortkoming belemmert de concentratie en beperkt je mogelijkheden. Stel dat je op een bootje zit, en je ontdekt een lek. Je primaire doel wordt dan meteen: Voorkomen dat het bootje zinkt. Maar zolang je bezig bent met water hozen, houd je je niet bezig met navigeren. Hetzelfde geldt voor het leven zelf. Als we het te druk hebben met het aanvullen van gebreken om op de been te blijven, hebben we weinig energie meer over voor diepere, meer duurzame zingeving. Als we de innerlijke ervaring van dreiging daarentegen kunnen omzetten in uitdaging, krijgen we de beschikking over een veel groter aantal mogelijkheden. In plaats van te reageren op angst kunnen we ons richten op dat wat ons beweegt en betekenisvol overkomt.

Intrinsieke zingeving

Zingeving genereert ook meer energie als die niet langer extern gemotiveerd wordt, maar intern. Externe motivatie weerspiegelt de wens om meer te hebben van iets waarvan we niet genoeg menen te hebben: Geld, goedkeuring, sociale status, macht of zelfs liefde. 'Intrinsieke' motivatie ontstaat uit de wens om iets te doen vanwege de inherente voldoening die dat geeft.

Waarden en deugden

Waarden voeden de energie waarop zingeving is gebaseerd. Ze vormen een goede norm voor de manier waarop we onze energie besteden. Een deugd is een waarde die in de praktijk is gebracht. Een betekenisvolle, aanlokkelijke waarden gebaseerde visie creëert een blauwdruk voor hoe we onze energie wensen te besteden.

Ontdek welke waarden voor jou het aantrekkelijkst zijn door antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Kijk eens vooruit, naar het einde van je leven. Wat zijn de drie belangrijkste lessen die je hebt geleerd, en waarom waren ze zo belangrijk?
  • Denk aan iemand voor wie je veel bewondering hebt. Beschrijf drie eigenschappen die deze persoon zo bijzonder maken.
  • Wie ben je (of zou je zijn) als je op je best bent? Noem 5 kenmerken.
  • Welke tekst die jou en jouw leven het beste samenvat, zou je graag op je grafsteen hebben staan?
  • Wat zijn je 5 belangrijkste waarden?

 

De waarheid onder ogen zien

Hoe spring je op dit moment om met je energie?

Het is één ding om je waarden te bepalen en iets heel anders om er dag in, dag uit naar te handelen. Het is nooit gemakkelijk om de kloof tussen wie we willen zijn en wie we op dit moment zijn onder ogen te zien. Mensen kunnen zichzelf op talloze manieren voor de gek houden. We verdringen datgene wat we onaangenaam, stressvol of tegenstrijdig met ons zelfbeeld vinden. Pas als we stoppen met onszelf voor de gek te houden, kunnen we beginnen te veranderen. Mooi gedicht hierover van psychiater R.D. Laing:

Het bereik van onze gedachten en daden

Wordt beperkt door wat we niet opmerken

En omdat we nalaten op te merken

Dat we iets niet opmerken

Hebben we weinig mogelijkheden

Om te veranderen

Totdat we opmerken

Hoe het nalaten van opmerken

Onze gedachten en daden bepaalt

 

De waarheid onder ogen zien biedt ons ook de kans om negatieve gevoelens te doorgronden en aan te pakken in plaats van ze domweg te ervaren. Het is onvermijdelijk dat we zo nu en dan niet leven naar onze waarden, en er soms zelfs lijnrecht tegen ingaan. Maar in plaats van dat we onze tekortkomingen en misstappen ontkennen, kunnen we ervan leren, door ze te erkennen. Om effectief te zijn moeten we een balans zien te vinden. We moeten pijnlijke waarheden en tegenstrijdigheden eerlijk onder ogen zien en in de wereld hoopvol en met een positieve blik tegemoet treden. Vanuit een energetisch perspectief bezien is negativiteit gemakkelijk. Optimisme vereist moed, niet alleen omdat het leven zelf eindig is, maar ook omdat we allemaal te maken krijgen met uitdagingen, obstakels en tegenslag.

 

Onze schaduw

Carl Jung gebruikte de term 'schaduw' voor het beschrijven van die aspecten van onszelf die we onderdrukken omdat ze indruisen tegen ons zelfbeeld. Freud definieerde 'repressie' als de manier waarop we ongewenste gevoelens naar ons onderbewuste dringen. In het boeddhisme is de meditatievorm vispassana gericht op het onderdrukken van onze neiging tot zelfbedrog door ons te leren dingen te zien zoals ze zijn. Wat we niet opmerken en erkennen, brengen we vaak in de praktijk. Als je als kind nooit je boosheid mocht laten blijken en boos worden nu indruist tegen je zelfbeeld, kan die boosheid op andere manieren tot uiting komen, bijvoorbeeld door kritisch, veroordelend, koppig of rancuneus gedrag. Als we iets hebben verdrongen, kunnen we anderen ermee lastigvallen zonder dat we ons er bewust van zijn.

 

Een pestkop probeert verborgen gevoelens van machteloosheid te compenseren door anderen te intimideren. Geplaagd door niet erkende gevoelens van tekortkoming zeurt de succesvolle manager continu over zijn successen en de beroemde, belangrijke personen in zijn contactenlijst. Omdat ze haar eigen jaloezie niet durft te accepteren, zoekt de beleefde gastvrouw naar subtiele manieren om genodigden te kleineren en af te serveren. 

 

'Het voornaamste tekort van het kwaad is niet de zonde, maar de weigering de zonde op te biechten' aldus M. Scott Peck, schrijver van The Road Less Traveled (mijn boekverslag van dit boek vind je hier).

 

De feiten op tafel

De waarheid onder ogen zien vereist dat je jezelf het lijdend voorwerp van diepgravend onderzoek maakt. Je moet je leven doorlichten en de verantwoordelijkheid accepteren voor de energetische consequenties van je gedrag. Beantwoord de volgende vragen:

  • Hoe scherp ben je op je werk, op een schaal van 1 tot 10? Wat belemmert je?
  • In hoeverre strookt je alledaagse gedrag met je waarden en doelen? Waar wijkt het af?
  • In hoeverre belichaam je je waarden en visie op het werk? Thuis? In de gemeenschap? Waar schiet je tekort?
  • In hoeverre stroken je keuzes op het fysieke vlak (voeding, beweging, slaap en de balans tussen inspanning en herstel) met je kernwaarden?
  • In hoeverre stroken je emotionele reacties in bepaalde situaties met je waarden? Is dat op je werk anders dan thuis, en zo ja, in welk opzicht?
  • In hoeverre formuleer je duidelijke prioriteiten en blijf je gefocust op je taken? Stroken die prioriteiten met wat volgens jou belangrijk is?
  • In welk opzicht worden je slaap-, eet- en bewegingsgewoontes beïnvloed door de energie die je beschikbaar hebt?
  • Hoeveel negatieve energie investeer je in verdedigingsmechanismen (frustratie, boosheid, angst, wrok, jaloezie) vergeleken met positieve energie, die je gebruikt voor groei en productiviteit?
  • Hoeveel energie investeer je in jezelf en hoeveel in anderen, en hoe tevreden ben je met die verdeling? Wat vinden je naasten van de balans die je hebt gevonden?
  • Hoeveel energie verbruik je met je zorgen maken en je gefrustreerd voelen over gebeurtenissen die je niet in de hand hebt en probeer je invloed uit te oefenen op die gebeurtenissen?
  • Hoe slim investeer je je energie, en wat levert dat op?

 

Hieronder de veelvoorkomende prestatiebarrières die mogelijk invloed kunnen hebben op de kwaliteit en kwantiteit van jouw energie thuis en op het werk. Kies de 5 grootste 'barrières' voor jou: 

Weinig energie, ongeduld, defensief, negatieve houding, kritiek op anderen, niet stressbestendig, humeurig/ geïrriteerd, slechte teamspeler, star/rigide, niet gefocust, gespannen, slecht tijdmanagement, wantrouwend, gebrek aan integriteit, besluiteloos, slechte communicatievaardigheden, slechte luistervaardigheden, gebrek aan passie, weinig zelfvertrouwen, gebrek aan empathie, te afhankelijk, slechte balans werk-privé, negatief/pessimistisch denken.

Beeldvorming en realiteit

Een andere manier waarop we onszelf voor de gek houden is door aan te nemen dat onze waarheid de enige is, terwijl het slechts een interpretatie is, een bril waardoor je naar de wereld kijkt. Zonder dat we het doorhebben, verzinnen we verhalen rond een aantal feiten en vatten die verhalen vervolgens op als de waarheid. Enkel het feit dat we ménen dat iets echt is, betekent nog niet dat dit ook zo is. De feiten kunnen misschien onweerlegbaar zijn, maar de betekenis die we aan die feiten geven, is veel subjectiever. 

'Ik kan het mis hebben'

Het waren de leiders die een balans hadden weten te vinden tussen twee ogenschijnlijke paradoxale eigen-schappen: vastberadenheid en bescheidenheid.

Het zal je niet verbazen dat het vermogen om vol te houden bij tegenslag belangrijk is voor succes. Maar waarom waren de succesvolste leiders ook het meest bescheiden, bereid om zichzelf weg te cijferen en hun succes te delen met anderen? Dat kwam deels doordat hun bescheidenheid anderen de ruimte gaf om op te bloeien. Ze begrepen instinctief dat succes pas mogelijk is als je medewerkers het gevoel geeft dat ze meetellen en gewaardeerd worden. Door hun oprechte bescheidenheid stonden deze leiders ook open voor de mogelijkheid dat ze het niet altijd bij het rechte eind hadden. Ze beschikten over genoeg zelfvertrouwen om toe te geven dat ze het mis konden hebben, zonder dat ze zich meteen geraakt voelden in hun eigenwaarde.

'Ben ik dat'

Hoe moeilijk en vervelend het ook is om te accepteren, we voelen afkeer jegens degenen die ons herinneren aan aspecten van onszelf die we liever niet wensen te erkennen. Edward Whitmont vertelt: "Vraag iemand om een beschrijving te geven van het persoonlijkheidstype dat hij het meest afkeurenswaardig, onverdraagbaar en verschrikkelijk vindt, de persoon met wie hij het minst graag te maken krijgt, en hij zal zijn eigen onderdrukte karaktereigenschappen beschrijven. Het zijn eigenschappen die hij met name onacceptabel vindt, omdat ze zijn eigen schaduwkant vertegenwoordigen. Alleen datgene wat we bij onszelf niet kunnen tolereren, vinden we onverdraaglijk in anderen".

Neem iemand aan wie je een hekel hebt. Welke karaktereigenschappen van die persoon vind je het meest af-keurenswaardig? Stel jezelf nu de vraag: "Ben ik dat?

Psycholoog James Hillman vertelt: "Van jezelf houden is niet gemakkelijk, omdat dat betekent dat je van je gehele ik moet houden, inclusief je schaduwkant, die inferieur is en sociaal zo onacceptabel. De zorg die we aan deze beschamende zelfkant besteden, is de remedie, maar de morele dimensie kan nooit worden genegeerd. De remedie is dus een paradox die twee onderling onvergelijkbare voorwaarden vereist: Het morele besef dat die aspecten van jezelf lastig en ontoelaatbaar zijn en moeten veranderen, en de welwillende, opgetogen acceptatie waarmee we die aspecten aanvaarden zoals ze zijn, voor altijd. Je doet je best en geeft het op, veroordeelt streng en werkt gaarne mee.

De beste handleiding

Het gebed om kalmte is de beste handleiding voor energiemanagement: "God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien". 

De kracht van rituelen

Positieve energierituelen zijn op drie niveaus krachtig.

  • Ze helpen ons ervoor te zorgen dat we onze energie zo reguleren dat we ons doel kunnen bereiken.
  • Ze beperken de afhankelijkheid van onze beperkte bewuste wilskracht en zelfdiscipline die ons tot actie aanzetten.
  • En tot slot: Rituelen zijn een krachtige manier om onze waarden en prioriteiten in actie om te zetten en belichamen wat in onze dagelijkse gedragingen het allerbelangrijkste is.

Hoe groter de uitdaging en hoe groter de druk, hoe rigoureuzer onze rituelen moeten zijn.

Precisie en specificiteit zijn cruciale aspecten van het opbouwen van rituelen gedurende de gewenningsperiode van 30 tot 60 dagen.

Voor duurzame verandering moeten we seriële rituelen ontwikkelen, waarbij we ons per stap op één significante verandering richten.

Conclusie

Beantwoord de volgende vragen:

  • Kijk eens vooruit, naar het einde van je leven. Wat zijn de drie belangrijkste lessen die je hebt geleerd, en waarom waren ze zo belangrijk?
  • Denk aan iemand voor wie je veel bewondering hebt. Beschrijf drie eigenschappen die deze persoon zo bijzonder maken.
  • Wie ben je (of zou je zijn) als je op je best bent? Noem 5 kenmerken.
  • Welke tekst die jou en jouw leven het beste samenvat, zou je graag op je grafsteen hebben staan?
  • Wat zijn je 5 belangrijkste waarden?

Stel vervolgens een visie en een actieplan op.